Ο αείμνηστος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής έλεγε χαρακτηριστικά πως  « η Τουρκία δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο». Η εύστοχη αυτή ρήση επιβεβαιώνεται για μίαν εισέτι φορά, καθώς η Άγκυρα προαναγγέλλει την τέλεση ενός ακόμη εγκλήματος, που τυποποιείται στα πλαίσια του ορισμού της πολιτιστικής γενοκτονίας: ετοιμάζεται να μετατρέψει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγιά Σοφιά μας, που τελεί υπό την προστασία της UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος!

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης οφείλει να είναι άμεση και πολυεπίπεδη:

α) Να καταγγείλει το γεγονός στην UNESCO, απαιτώντας τη διακοπή κάθε χρηματοδότησης (και είναι πολλά εκατομμύρια) προς την Τουρκία.

β) Να προσφύγει στον ΟΗΕ και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αποδίδοντας στην Τουρκία την αυταπόδεικτη κατηγορία της «πολιτιστικής γενοκτονίας», ζητώντας παράλληλα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., την αναγνώριση όλων των τουρκικών γενοκτονιών, σε βάρος του Ελληνισμού της Ανατολής, των Αρμενίων, Ασσυρίων κ.ά.

γ) Να κλείσει άμεσα τα τουρκικά προξενεία στην Κομοτηνή και τη Ρόδο.

Ταυτόχρονα, η Πατριωτική Δημοκρατική Ένωση (Ελεύθερη Πατρίδα και Δημοκρατική Αναγέννηση), επειδή εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς, θα κινηθεί για μιαν ακόμη φορά στη «λογική της αψόγου στάσεως», προγραμματίζει στοχευμένες πρωτοβουλίες, απάντηση στην τουρκική εγκληματική συμπεριφορά, με ενέργειες – δράσεις, επαφές και παραστάσεις προς αρμοδίους και εμπλεκόμενους φορείς, που περιλαμβάνουν:

α. Δημιουργία Μουσείου Γενοκτονίας χριστιανικών πληθυσμών από τους Τούρκους σε κτήριο απέναντι από την οικία Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη με αναμνηστική στήλη κατάθεσης στεφάνων σε επετείους μνήμης.

β. Σύνταξη και αποστολή κειμένου–επιστολής, που θα επιδοθεί στις πρεσβείες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ηνωμ. Βασιλείου, Γαλλίας, Κίνας και Ρωσσίας) και Γερμανίας (η οποία θα αναλάβει από 1ης Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε.)  με την οποία θα ζητούμε παρέμβαση στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αλλοιώσει αυθαίρετα και μονομερώς ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ίσως κάποιοι ευαισθητοποιηθούν.

γ. Τέλος, μετά από επαφές για συνεργασία με Ποντιακές Ομοσπονδίες, Ενώσεις Μικρασιατών, Κυπρίων, Ανατολικοθρακιωτών και Ανατολικορωμυλιωτών θα επιδιωχθεί η συζήτηση λήψης απόφασης από τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Ρόδου να μετονομασθούν οι οδοί που διέρχονται από την Πρεσβεία και τα Προξενεία της Τουρκίας σε οδούς «Γενοκτονίας Ελληνισμού Ανατολής», που θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στις ταχυδρομικές διευθύνσεις τους διεθνώς.

Είναι η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Και, ιδιαίτερα, η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να πάρουν θέση γι’ αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα. Σε αυτούς δε που θεωρούν πως «το άρχειν» περιορίζεται σε φιέστες και οργάνωση «γκαίυ πράιντ» ή να δαπανούν 5.700.000 Ευρώ για παγκάκια στον «Μεγάλο Περίπατο», τους παραπέμπουμε στις ρήσεις του στρατηγού Μακρυγιάννη:

«Πατρίδα να θυμάσαι εσύ αυτούς όπου, δια την τιμήν και την λευτερίαν σου, δεν λογάριασαν θάνατο και βάσανα. Κι’ αν εσύ τους λησμονήσεις, θα τους θυμηθούν οι πέτρες και τα χώματα, όπου έχυσαν αίματα και δάκρυα» και 

«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν». 

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «Πατριωτικής Δημοκρατικής Ένωσης (ΠαΔΕ)