Η προβληματική Συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου

Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων η ελληνική και η αιγυπτιακή κυβέρνηση υπέγραψαν χθες μερική συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ των δύο χωρών. Υπό την πίεση των τουρκολιβυκών συνεργασιών και του σχετικού τους μνημονίου η Ελλάδα αναγκάστηκε να προβεί σε τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ αφήνοντας μεγάλο μέρος της Κρήτης και της Ρόδου εκτός συμφωνίας ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της ΑΟΖ του συμπλέγματος του Καστελορίζου.

Η πολιτική αυτή με την τμηματική επήρεια ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία αλλά και με την Αίγυπτο αναδεικνύει την ανικανότητα των πολιτικών ηγεσιών και τα φοβικά σύνδρομα των κυβερνήσεων από το 1982 (έτους υπογραφής της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας) και μετά.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 νμ και της ΑΟΖ όπως απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν έχουν ασκηθεί ακόμα με κορυφαία την ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου. Η πολιτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τα ελληνικά συμφέροντα αφού θα δρομολογήσει επιθετικές ενέργειες από την Τουρκία και στη συνέχεια την παραπομπή όλων των διαφορών στη Χάγη με τις «ευλογίες» των μεγάλων δυνάμεων για συνεκμετάλλευση, υποχωρήσεις και εκπτώσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει το συντομότερο στη δημοσιότητα όλη τη συμφωνία και να προχωρήσει άμεσα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ καθώς και την ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο.

______________________________________________

Δνση: Ναυάρχου Νικοδήμου 2, ΤΚ 10557, Αθήνα
Τηλ. 2103314314 και 6936850112 – 6944305404

Μαίηλ: press@pdenosi.gr