Με αφορμή την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο εκπρόσωπος τύπου της Πατριωτικής Δημοκρατικής Ένωσης κ. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα αποτελεί τη «δύναμη κρούσης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το ολοκληρωτικό σάρωμα της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Σε μία αγορά η οποία έχει τσακιστεί από την κρίση του COVID-19, και φορτωμένη από μία ολόκληρη δεκαετία μνημονίων, αντί να παρασχεθούν διευκολύνσεις ανάταξης, η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού προωθεί τη συγκεντροποίηση της αγοράς και την προλεταριοποίηση, με αστραπιαία ταχύτητα, χιλιάδων μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Πράγματι, καθημερινά αποκαλύπτεται από τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων αλλά και τις απαντήσεις των αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης, ότι εν μέσω μιας νέας σημαντικής οικονομικής κρίσης, τα κονδύλια που διοχετεύονται στην αγορά μέσω των δανείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της επιδότησης των τόκων δανείων του ΤΕΠΙΧ ουσιαστικά απορροφόνται από ένα πολύ μικρό ποσοστό μεγάλων επιχειρήσεων, ήδη με δυνατότητα πρόσβασης σε δανειακά κεφάλαια, οι οποίες έτσι αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα απόκτησης μεριδίων αγοράς εις βάρος των υπολοίπων επιχειρήσεων που μένουν εκτός χρηματοδοτήσεων.
Σε αυτή τη συγκυρία λοιπόν, σε συνδυασμό με την έκθεση Πισσαρίδη, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, αλλά ακόμη και με τερτίπια σαν το «Μεγάλο Περίπατο» που στόχευε στην εξαφάνιση του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας, με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα επιχειρείται η χειραγώγηση της αγοράς και η πριμοδότηση λίγων μεγάλων και κατά κανόνα ξένων επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, για τους νέο-πτωχευμένους ελεύθερους επαγγελματίες επιφυλάσσεται μία προσχηματική «απαλλαγή βαρών» ώστε να επανέλθουν, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ως υπάλληλοι των 500 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ την απουσία τους θα έχουν εκμεταλλευτεί οι επιχειρηματικοί «γίγαντες» οι οποίοι θα έχουν επιτύχει, με αυτό τον τρόπο, τον στόχο που θέτει η έκθεση Πισσαρίδη υπό τον παραπλανητικό τίτλο «αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων».
Η διαδικασία αυτή είναι το επιστέγασμα μίας δεκαετίας, τουλάχιστον, κατά μέτωπον επίθεσης στην ελληνική μικροεπιχειρηματικότητα και μικροϊδιοκτησία, τα στοιχεία αυτά που αποτελούν, δηλαδή, την «ελληνική ιδιαιτερότητα» στο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και που δόμησαν, στο πεδίο αυτό, την εθνική μας ιδιοπροσωπία εδώ και αιώνες. Η επίθεση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ιδεολογική – ποιος μπορεί να ξεχάσει πως, ήδη όταν η χώρα «φλέρταρε» με τη χρεοκοπία το 2010, διαβάζαμε στον «σοβαρό» Τύπο πως το βασικό πρόβλημά μας είναι δήθεν η «ακινησία» που προκαλεί η επιθυμία του Έλληνα να έχει «το μαγαζάκι του» και «το δικό του κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του»;
Ανάλογου ύφους είναι και τα άρθρα που αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν σήμερα τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα – δεν προσφέρουν ανάλυση αλλά αποτελούν οχήματα προπαγάνδας και εκφοβισμού κάθε προσπάθειας σοβαρού διαλόγου για το θέμα. Κραυγές για «εταιρείες – ζόμπι» και «λεφτά που θα σκορπίσουμε χωρίς αποτέλεσμα για άλλη μια φορά στους μικρομεσαίους», στην καλύτερη περίπτωση μαζί με κάποια ελάχιστα αριθμητικά στοιχεία έτσι «μαγειρεμένα» ώστε να μιλάμε και πάλι, όπως την εποχή των μνημονίων, για τη «φοροδιαφυγή του τυροπιτά» και να αμνηστεύουμε τις παραβάσεις των «κολοσσών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ όντως έχουν διατυπώσει κάποιες σωστές παρατηρήσεις για τις ρυθμίσεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Ωστόσο, κόμματα που ψήφισαν Μνημόνια δεν νομιμοποιούνται να κάνουν κριτική εξ ονόματος του ελληνικού λαού! Το ΚΙΝΑΛ είναι ο κληρονόμος του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, που πρωτοστάτησε στην επιβολή του Μνημονίου το 2010 αλλά και πρώτο έκανε ιδεολογική επίθεση στο άλλοτε προνομιούχο κοινό του, τους μικρομεσαίους! Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η παράταξη εκείνη που υφήρπασε την ψήφο των Ελλήνων, τάζοντας «σχίσιμο των Μνημονίων» και «απαλλαγή από τα δεσμά των δανειακών συμβάσεων», υπέγραψε, τελικά, το τρίτο Μνημόνιο, ενώ έχει να … «υπερηφανεύεται» και για την άγρια φορολόγηση των μικρομεσαίων, τους οποίους, τελικά, έστειλε στην εκλογική «αγκαλιά» του κυρίου Μητσοτάκη για να τους «αποτελειώσει»!!!
Ως Πατριωτική Δημοκρατική Ένωση θεωρούμε ότι το προτεινόμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο θα αποτελέσει την ταφόπλακα για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μαζικά και αυτόματα θα οδηγηθούν σε πτώχευση για οφειλές που μπορεί να μην ξεπερνούν καν ένα μέρος του ετήσιου τζίρου τους.
Αυτός ο νόμος αποτελεί σημαντικό εργαλείο της προσπάθειας μετασχηματισμού από τα πάνω της ελληνικής οικονομίας με θύματα τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και δεκάδες χιλιάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους που σήμερα απασχολούνται σε αυτές τις προς πτώχευση μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εμείς στεκόμαστε δίπλα στους εκατοντάδες χιλιάδες χειμαζόμενους από την κρίση επαγγελματίες και απαιτούμε αντί να υπάρξουν εργαλεία διευκόλυνσης λουκέτων και πτωχεύσεων να υπάρξει ουσιαστικό πάγωμα των οφειλών των παρελθόντων ετών, διευκολύνσεις για τους συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους και παροχή ρευστότητας μέσω επιχορηγήσεων και άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις που σήμερα μαστίζονται από την κρίση».