Από σήμερα και για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος, ο κλάδος της εστίασης μπαίνει στην εντατική, με μικρές πιθανότητες να επιβιώσει. Ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ελληνική οικονομία, μετά το δημόσιο, με 400.000 εργαζόμενους και επαγγελματίες και έναν τεράστιο κύκλο επαγγελμάτων που εξαρτώνται από αυτόν, έχει γίνει ο εύκολος στόχος της κυβέρνησης, χωρίς την λήψη των στοιχειωδών μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, που θα ήταν ικανά να κρατήσουν τον κλάδο ζωντανό.
Την ώρα που τα ΜΜΜ αποτελούν μια διαρκή εστία υπερμετάδοσης, με τον υπουργό Μεταφορών να δηλώνει πως δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι, στοιβαζώμενοι καθημερινά σε αυτά, ο κλάδος που επί πέντε μήνες παλεύει να επιβιώσει λειτουργόντας κάτω από τα πιο αυστηρά υγειονομικά προτόκολα, καλείται πάλι να πληρώσει πρώτος την αποτυχία των μέτρων.
Η Πατριωτική Δημοκρατική Ένωση στέκεται αλληλέγγυα στους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους της εστίασης, απαιτώντας επιπλέον των ψύχουλων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών:
α) Επιδότηση -και όχι δανειοδότηση- των επιχειρήσεων της εστίασης, ικανή να καλύψει πλήρως τα πάγια έξοδα (ενοίκια, λογαριασμούς, μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, φορολογικές κ ασφαλιστικές υποχρεώσεις), των επιχειρήσεων που μένουν κλειστές με κρατική εντολή, για όσο διάστημα τους απαγορεύεται να δουλέψουν.
β) Σχεδίαση ειδικού πακέτου ΕΣΠΑ, αποκλειστικά για την εστίαση, προκειμένου μετά από αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, οι επιχειρήσεις εστίασης να μπορέσουν να επανεκίνησουν, χωρίς να δούμε δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.
Το ελληνικό κράτος δεν αρκεί να λαμβάνει έγκαιρα τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Απαιτείται να λαμβάνει και τα αντίστοιχα οικονομικά μέτρα στήριξης με τα οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποζημιώνουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους.