Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» με τίτλο «Οι αδύναμοι κρίκοι της πανδημίας», το γραφείο τύπου της Πατριωτικής Δημοκρατικής Ένωσης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο την άποψη που είχαμε εκφράσει στο δελτίο τύπου μας στις 11 Νοεμβρίου για τις κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την διασπορά του κορονοϊού ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται στην επιμονή του ΕΟΔΥ να διατηρεί όλο το καλοκαίρι στις ανακοινώσεις του χαμηλά, στο 0,50%, το δείκτη R που αφορά στη διασπορά της νόσου, δημιουργώντας ευφησυχασμό, τη στιγμή που το «σχεδιάγραμμα που έχει αναρτηθεί στη βάση δεδομένων που έχουν δημιουργήσει το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Γενεύης και το Κέντρο Επιστημονικών Δεδομένων της Ζυρίχης, με στοιχεία, μεταξύ άλλων, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Τι δείχνει το συγκεκριμένο γράφημα; Οτι ο R στην Ελλάδα στις 27 και 28 Ιουλίου ήταν 1,68 και παρέμεινε υψηλός για εβδομάδες».

Ο παραπάνω ισχυρισμός επιβεβαιώνει πλήρως την θέση μας, όπως αναφέραμε στο δελτίο τύπου μας στις 11 Νοεμβρίου, ότι «αυτή την περίοδο υπήρχαν διαρκή μηνύματα, μέσω των ερευνών στα λύματα της Θεσσαλονίκης που δημοσιοποιούνταν, ότι η επέκταση της ασθένειας προχωρούσε με ταχείς ρυθμούς», . Συνεχίζοντας το άρθρο διατυπώνει έναν επιπρόσθετο, απίστευτο για τη σοβαρότητά του, ισχυρισμό. Ότι ο «δείκτης θνητότητας (fatality rate) στις 22 Νοεμβρίου στην Ελλάδα ήταν 1,8% και μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, στις 2 Δεκεμβρίου, ανέβηκε στο 2,3%. Αυτό, εξηγούν οι ειδικοί, σημαίνει ή ότι υπάρχει υποκαταγραφή των κρουσμάτων (σε σύγκριση με άλλες χώρες στις οποίες αυτός ο δείκτης είναι χαμηλότερος) ή ότι το σύστημα υγείας αδυνατεί, λόγω της τρομερής πίεσης που υφίσταται, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σοβαρά περιστατικά. Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο». Μια ξεκάθαρη μομφή προς την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να διαχειριστεί επικοινωνιακά την όλη κατάσταση και προσπαθεί, κάνοντας υποκαταγραφή των κρουσμάτων μέσω λιγότερων τεστ, να δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα βελτίωσης της κατάστασης λόγω της καραντίνας. Όμως η διατήρηση των υψηλών αριθμών των θανάτων αποκαλύπτει αυτή τη σαθρή προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και δημιουργεί έντονες ανησυχίες για το γεγονός ότι ο περιορισμός των τεστ, για λόγους επικοινωνιακούς, διευκολύνει τη διασπορά της νόσου.

Ως Πατριωτική Δημοκρατική Ένωση πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την εκατόμβη νεκρών στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία. Η διασπορά επί μήνες της νόσου έγινε δυνατή λόγω της κυβερνητικής επιλογής να γίνει επικοινωνιακή διαχείριση της επιδημίας, δίχως σχεδιασμό για ουσιαστική παρακολούθηση της νόσου τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα για τον τουρισμό, ήρθαν οι εργάτες γης, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήταν γεμάτα κόσμο. Ο κ. Μητσοτάκης πίστευε ότι η στοχοποίηση των νέων από τον ίδιο αλλά και της Εκκλησίας από φερέφωνά του θα αρκούσαν για να καλυφθούν οι προσωπικές του ευθύνες. Ας αναλάβει την ατομική ευθύνη του και ας έχει το θάρρος να το παραδεχτεί επίσημα εγκαίρως προτού συρθεί από τα γεγονότα υπό το βάρος χιλιάδων νεκρών συμπολιτών μας.