Όλοι οι Έλληνες απορούν τους τελευταίους μήνες, βλέποντας την προσπάθεια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Κάθε στοιχειωδώς σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, που θα αντιμετώπιζε μια ανάλογη κλιμακούμενη επιθετική πολιτική από κάποιον γείτονά της, θα είχε τουλάχιστον αναδείξει το θέμα σε διεθνές ζήτημα ασφαλείας, καταδεικνύοντας την επικινδυνότητα του επιτιθέμενου.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιθέτως προσέρχεται σε διερευνητικές επαφές, την ώρα που η Τουρκία κρατά ενεργά, με κάθε δυνατό επίσημο τρόπο, το τουρκολυβικό μνημόνιο, την πολιτική της γαλάζιας πατρίδας – διχοτόμησης του Αιγαίου, την πρόσφατη καταπάτηση των αποφάσεων του ΟΗΕ στην Αμμόχωστο. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, παρακαλεί τους επιτιθέμενους γείτονες να επαναλάβουμε τις διερευνητικές επαφές, την ώρα που το πολεμικό σκάφος “Τσεσμέ” βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου, διεξάγοντας παράνομες στρατιωτικές έρευνες. Η εικόνα ενός κράτους που κάνει τα πάντα, προκειμένου η Τουρκία να λάβει τα πιστοποιητικά του ειρηνοποιού και του διαλεγόμενου, φυσικά και συνάδει με την εικόνα του πιο πιστού της συμμάχου.

Ευλόγως λοιπόν αναρωτιώμαστε:

-Για ποιον λόγο η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί ως ο πιο πιστός σύμμαχος της επεκτατικής Τουρκίας;

-Για ποιον λόγο δεν καταγγέλλουμε τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας ως έναν a prioori τερματισμό του διαλόγου από μέρους της;

-Για ποιον λόγο ο Πρωθυπουργός έχει υπαναχωρήσει από την θέση που ο ίδιος είχε πάρει πριν λίγους μήνες; Ότι, δηλαδή, διερευνητικές επαφές μπορούν να γίνουν μόνον αν σταματήσουν για εύλογο χρονικό διάστημα οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

-Σε περίπτωση που διεξαχθούν διερευνητικές επαφές στην Αθήνα, ποιος θα πρέπει να χρεωθεί την βέβαιη αναστολή των αποφάσεων για κυρώσεις από την επικείμενη σύνοδο της Ε.Ε.;

εκ του Γραφείου Τύπου της Πατριωτικής Δημοκρατικής Ένωσης